DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

A fogászati implantációról...

2016. november 19., szombat 22:27

/Frissítve: 2020.09.27./

A fogászati implantátum bioanyagból (általában, mint ahogy nálunk is - tiszta titánból) készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültethetünk be fogpótlás viselése céljából. Az implantátumra készülő fogpótlás hasonlóan erős és használható lesz, mintha a fogpótlás természetes fogra készülne.

Az általunk használt kitűnő ár/értékkel rendelkező, nagy múltú gyárak implantátumrendszerei (a gyártók minden implantátumhoz egyedi azonosítót adnak a páciensek és az orvosok részére):


Hogyan történik az implantáció?

A műtét előtt mindenképpen bizonyos vizsgálatokra van szükség. A fogorvosi vizsgálat során eldől, mely fogakat kell pótolni. Ezt követően el kell bírálni, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat egyáltalán elegendő-e implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt. Ha eddig sikeresen eljutottunk, és a műtét kivitelezhetőnek látszik, akkor meg kell terveznünk az implantációs fogpótlást. Ilyenkor derül ki, hány darab és milyen méretű implantátum behelyezésére van szükség, mikor végezhető el a műtét; tisztázhatók a költségek, és az időpontok egyeztetése is megtörténhet.

A beültetés helyi érzéstelenítésben (fájdalom nélkül!) történik. A műtét után egy héttel a varratok eltávolíthatók. Az implantátumok ilyenkor a csontban, a nyálkahártya (íny) védelmében gyógyulnak tovább.

A gyógyulás általában három-öt hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt jön létre az osszeointegráció, vagyis az implantátum mikropórusai kitöltődnek az oda benövő csonttal. Ez a kapcsolat biztosítja az implantátum stabil rögzülését.

Ha a gyógyulási idő letelt, az implantátumokat felszabadítjuk. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba helyezett ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártya- (íny-) metszés segítségével. Ezután az implantátumba csavarjuk a műcsonkokat (az „implantátumfejeket”), amelyekre a fogpótlás készülni fog. Innentől kezdve az eljárás ugyanaz, mint a hagyományos, fogakra készülő fogpótlások esetén.


Mi az implantációs fogpótlás előnye a hagyományos módszerekkel szemben?

Sorközi hiányok esetén — az implantációs módszert alkalmazva — a fogpótlás megoldható a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül is, ráadásul a tisztíthatóság sokkal jobb implantátumos koronáknál a hídpótláshoz képest.

Lehetőséget ad fix fogpótlás készítésére olyan esetekben is, amikor a hagyományos módszerekkel csak kivehető fogpótlás volna készíthető.

Teljes foghiány esetén már két implantátummal is jól rögzülő, mozgásmentes fogpótlás készíthető. Bizonyos esetekben teljes fogatlanság esetén is elérhető olyan helyzet, hogy akár fix fogpótlást is kaphat a páciens.

Szólnunk kell még azokról az esetekről is, amikor a vizsgálatot követően kiderül, hogy nincs elég csont az implantátumok számára. Ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis rendelkezésünkre állnak bizonyos módszerek, amelyekkel ezen a helyzeten javítani tudunk. Ha a fogak elvesznek, akkor az állcsontgerinc sorvadni kezd, és a csontmennyiség olyan mértékben csökkenhet, hogy még a legrövidebb és legvékonyabb implantátum sem rögzíthető. Ilyenkor a csontot kiegészíthetjük. A csontpótlás céljára elsősorban speciális csontpótló anyagot, vagy ritkábban saját csontot alkalmazunk. Az ilyen műtét után a gyógyulási idő tovább tarthat.


Kinek javasolható az implantáció?

Azon pácienseknek, akiknél kizáró tényező nem áll fenn, és készek arra, hogy a kezelőorvos által előírt szájhigiénés szabályokat betartsák.

A sikeresség szempontjából fokozott rizikófaktornak számít a túlzott alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a drogfüggőség, a nem kezelt cukorbetegség és a súlyos szív- érrendszeri megbetegedés. Nem végezhető továbbá implantáció az állcsontok növekedésének a befejeződéséig.

Aki vállalja az implantációt, annak tudnia kell azt is, hogy napjainkban az implantátumok beültetési sikeressége eléri a 98%-ot. A leggondosabb műtéti technika esetén is előfordulhat az implantátum kimozdulása, de ez manapság szerencsére egyre ritkább. Ilyen esetben megismételhető az eljárás, vagy még mindig kínálkozik az egyébként elkerülni kívánt egyéb fix, vagy kivehető fogpótlás elkészítése.

Az implantáció műtét, a páciensnek is így kell felkészülnie a beavatkozásra, és az implantációt végző szakembernek is speciális műszerezettséggel és sebészeti egységkészülékkel kell rendelkeznie, ami a rendelőnkben megtalálható.

Kétségtelen, hogy az implantációs fogpótlás nem olcsó, és némi kockázattal is jár. A páciensek kedvező tapasztalatai, a kivehető fogpótlás elkerülése révén tapasztalható komfortérzés és az életminőség javulása, és a kedvező szakmai tapasztalatok mégis azt eredményezik, hogy az eljárás egyre inkább rutin beavatkozásnak számít a fogászati-szájsebészeti praxisokban.


Saját implantációs esetekből válogatás itt megtekinthető ...


A fogászati implantációról és az implantátum és életmód kapcsolatáról szóló, orvosi egyetemi újságban ("Semmelweis Hírek"-ben) megjelent cikk itt elérhető.