DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

Fogínybetegségek és a reumatikus ízületi gyulladás

2016. december 3., szombat 22:24

Az előző blogbejegyzésemhez szorosan tartozik a következő sokakat meglepő téma, ami az ízületi betegségeket hozza kapcsolatba a fogágybetegséggel:

Világszerte körülbelül húsz millió ember szenved reumás arthritis-ben (tartós sokízületi gyulladásban). Ez az autoimmun betegség akkor következik be, amikor a szervezet saját egészséges szöveteit idegen anyagként azonosítja, ezért pusztítani igyekszik azokat.

A reumatikus panaszokkal küszködő páciensek tüneteit gyakran fogínyproblémák kísérik. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint a reumatiod ízületi gyulladás független jelzői a fogínypanaszok lehetnek - hangzott el pár éve az Amerikai Reumatológiai Társaság San Francisco-i gyűlésén.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóorvosai, Dr. Clifton O. Bingham és kollégái 153, 45 és 83 év közötti reumás ízületi gyulladásban szenvedő páciensen végeztek szájüregi vizsgálatokat. Megállapították, hogy fokozott reumatikus tünetegyüttesek mellett gyakoribbak voltak az íny megbetegedései.

A betegek harminc(!) százalékát érinti.

A kutatási eredmények szerint a fogínybetegségek előfordulása ízületi gyulladásos betegeknél kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Bingham szerint "a páciensek harminc százaléka sebészeti beavatkozást is igénylő periodontális betegségben szenved” - vagyis fogorvosi szakbeavatkozást igényló íny- fogágyproblémái vannak.

A kutató szerint "a reumatoid arthritis és a periodontális megbetegedések összefüggése arra utal, hogy az ínypanaszok a reumás bántalmak betegség-módosító tényezői. A reumás panaszok által érintett lakosság fokozott szájüregi ellenőrzést igényel."

A reumatológusok hangsúlyozták, hogy a periodontális betegségek kezelése már más szervi megbetegedések - cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek - fokozott kontrolljával is összefüggésbe került. A lehetőség adott, hogy a fogínybetegségek megfelelő kezelésével az ízületi gyulladásos páciensek panaszai is csökkenthetők.

A fogínyproblémák közvetlen okozói a korábbiakban már leírt nem megfelelően tisztított fog- és fogpótlás-felületeken lévő lerakódások, amelyekből idővel fogkő képződik. Ezeknek a felületeknek a letisztításához használunk a rendelőmben speciália kézi műszereket és az egyénre szabható, ultrahangos fogkőeltávolító készülékeinket.

(Forrás: WEBbeteg O.K.T., Reuters Health)