DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

Menthető-e a súlyosan sérült, letörött fog?

2017. október 30., hétfő 11:30


Nagyon sokan érdeklődnek email-en, és gyakran úgy gondolják a rendelőmbe érkező pácienseim is, hogy mivel a fogukból nagy darab letörött, így már biztosan nem menthető…

Az igazság az, hogy az esetek nagy részében menthető!

Sajnos, rosszabb a helyzet akkor, ha már valaki hónapokkal, évekkel korábban történt fogletöréssel éli az életét, mivel azt gondolja, hogy biztosan ki akarja húzni a fogorvos, így inkább el sem megy hozzá. Az a rossz hírem, hogy minél tovább vár valaki, annál kisebb az esély a megmentésre. Idővel bizony az egyébként még könnyedén megmenthető (felépíthető) foggyökér valóban olyan állapotba kerülhet, hogy már tényleg nincs mit tenni.


Hogyan menthető egy letörött fog? 

Többféle körülmény létezhet: ha korábban gyökértömött fogról van szó, és a gyökértömés rendben van, akkor csappal akár már az első alkalommal fel lehet építeni a fogat akkor is, ha a törés után szinte alig volt látható a fogmaradvány. 

A nem gyökértömött fog/gyökér szükség szerint utólag is gyökértömhető és utána az előbbiekben leírtak alapján mehet a felépítés.

Előfordul az is, hogy még gyökértömés sem szükséges, és a nagyobb hiányokat is fel lehet építeni tömőanyaggal, esetleges csapos kiegészítésekkel. 

Az előzőkben leírtakkal kapcsolatos saját eseteim leírásai és az ezekhez tartozó képek megtekinthetőek a honlapomon, a “Galéria" - “Saját speciális fogfelépítések” oldalon.


Összefoglalva javaslom tehát, hogy ne ítélje meg senki saját érzései szerint a letörött fog sorsát. Bízza inkább olyan fogorvosra, aki fontosnak tartja a fogak/gyökerek megmentését mindaddig, amíg reális esély van rá!