DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

Alábélelés: ha (már) nem illeszkedik jól a régi kivehető fogsor…

2018. augusztus 6., hétfő 21:32


Az előzőkben elsősorban a fogmegtartásról, esztétikai problémákról esett szó. Ebben az írásban más téma kerül elő, ami elsősorban a nagyobb kiterjedésű foghiányoknál előforduló kivehető pótlásokkal kapcsolatos. Ez sajnos szintén sokakat érint. Konkrétabban a következőkben a kivehető fogpótlások egyszerű és gyors “feljavításáról” írok.

Sok páciensem - mielőtt nem találkoztunk, hónapokig, évekig(!) kínozta magát a kényelmetlen régi kivehető fogpótlásával azért, mert azt gondolta, hogy csak egy új pótlás segíthet a problémáján. Pedig legtöbbször megoldható a helyzet gyorsan és költségkímélően (egy új fogsor árának a töredékéért) egy egyszerű fogsoralábéleléssel: ha a meglévő pótlás a szemben lévő fogakkal egyébként megfelelően illeszkedik, jó a rágófelszín (nem kopott el nagyon) és esztétikailag is rendben van, akkor a rendelőben egy, a fogsorral vett speciális lenyomat segítségével a fogtechnikus pár órán belül újra elkészíti a száj módosult felszínével érintkező pótlásfelületet. Ilyenkor a nyálkahártyával érintkező felszín olyan lesz, mintha egy új pótlást készítettünk volna, és valójában is úgy használható. (Ha korábban kellett használni fogsorragasztót, akkor ezek után vagy nem lesz rá szükség, vagy sokkal kevesebb elegendő lesz ugyanolyan stabilitáshoz.)


/Ha olyan mértékű a csontsorvadás, hogy még az alábéleléssel sem kielégítő a helyzet - elsősorban teljesen fogatlan állcsontban, akkor a korábbi pótlást továbbra is használva lehet olyan kiegészítő rögzítést alkalmazni, amivel mozgásmentes lehet a fogsor. Ehhez 2-4 db implantátum csontba helyezésével rögzítő patenteket alkalmazhatunk, amikkel a tisztításhoz továbbra is kivehető marad a pótlás, de étkezés és beszéd közben nem mozog. Ennek az eljárásnak is a feltételeit először természetesen a fogorvossal ellenőriztetni, megbeszélni érdemes. Az implantációról itt írok./