DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

A “fogfehérítő” fogkrémek és az érzékeny fogak…

2020. december 28., hétfő 12:31


Hetente többször előfordul a rendelőben, hogy jól ápolt és egészségesnek tűnő fogazat mellett fokozott érzékenységre panaszkodnak a pácienseim. Ez jellemzően hidegre, savanyúra, esetleg édesre, de sokszor csak fogmosáskor szokott fájdalmat okozni.

Ennek rendszerint két fő oka van: 

  • normál (nem fehérítős) fogkrémet használva bizonyos helyeken - a fogak nyaki részénél az íny mellett, túl erős fogtisztítással könnyen eldörzsölhető a fog külső felszíne, aminek a következményeként az íny is vissza tud húzódni. Így a kopott fognyaki felszín és a sérülékenyebb szabad gyökérfelszín már komoly érzékenységet is tud okozni az élő fog belsejében. Ezt az úgynevezett “mechanikai ártalmat” tudja fokozni, ha valaki a sokkal hatékonyabb elektromos fogkefére vált, vagy kemény fogkefét kezd el használni.
  • a másik kiváltó ok lehet még a fehérítő (“whitening”) típusú fogkrémek használata. Ha valaki ezekkel mossa a fogait, a bennük lévő fokozott fizikai tisztító hatás (apró szemcsézettség) mellett kémiai hatás (peroxid tartalmú fehérítő anyag) is komoly következménnyel van a fogak felszínére. Ez elsősorban az előbb említett, vékony zománccal borított fognyaki részen, és az esetlegesen szabad gyökérfelszínen okoz a korábbiakhoz hasonló felületi elváltozásokat. Ezt szintén fokozottan érzi az élő fog.

Nem kell külön indokolnom, hogy összegződik a hatás, ha mindkét körülmény jelen van. Sajnos nem mindenkinek egyformán ellenálló a fogak felszíne.

Gyakori probléma, hogy a fájdalom következménye a félelem a fog szuvasodásától, ezért a többség még erősebben tisztítja a felszíneket, ami erősíti a problémát…

Mi tehát a javaslat ilyenkor? 

Nem a gyenge (“Soft”) típusú fogkefe a megoldás! A lágy fogkefe erősen használva is koptat, és pár hét alatt szétnyílik, mint a rózsa… Ebből is lehet tudni, hogy helytelen a fogmosás. A közepes (“Medium”) erősségű (lehetőleg kis fejű, rövid sörtéjű) fogkefe teljesen jó választás, csak óvatosabban kell használni. Nem előre-hátra sikálva, hanem körkörös mozdulatokkal tisztítva. Az elektromos fogkefe alaposabban tisztít, de főleg a könnyen hozzáférhető fogak külső felszínére óvatosabban kell rányomni. Szerencsére nyálból és érzékeny fogra való fogkrémből jól tud regenerálódni a fogaink felszíne, így a fájdalom is múlik. Ha kellemetlen marad, a fogorvosi rendelőben léteznek érzékenységet csökkentő eljárások - ecsetelés, nagyobb kopás mellett tömés. (Fokozott fognyaki kopások hátterében előfordulhat fogzáródási probléma is, de ezt a kontrollvizsgálat alkalmával a fogorvos jelezni fogja.)  

A fogkrém választásánál én a fehérítős fogkrémeket egyáltalán nem szoktam javasolni, tekintettel arra, hogy az elmúlt évtizedek alatt azt tapasztaltam, hogy sokkal több problémát okoz, mint amennyi előnyt kapnak a pácienseim azok használatakor. 

Érdemes megkérdezni a fogorvostól, hogy az adott helyzetben (hajlamtól függően) milyen típusú fogkrémet javasol: inkább a zománcerősítésre érdemes figyelni egy érzékeny fogra való (“sensitive”) fogkrémmel, esetleg az ínyre kell figyelni egy másik típusú fogkrémmel, vagy egy általános védelmet adó fogkrém a megfelelő.

Ha fogfehérítés lenne a cél, akkor arra is vannak fogkímélő megoldások, amikkel tartós (sok éves) eredményt lehet elérni fogorvosi ellenőrzés mellett.