DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

A D-vitaminról

2022. január 29., szombat

A csont és a fogak megfelelő fejlődése, és az általános egészség megőrzése érdekében november 1. és március 30. között javasolt D-vitamin kiegészítés a táplálkozásunkban. 
A 2021-ben a Semmelweis Egyetemen tartott konferencián a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság, a Magyar Klinikai...

A “fogfehérítő” fogkrémek és az érzékeny fogak…

2020. december 28., hétfő

Hetente többször előfordul a rendelőben, hogy jól ápolt és egészségesnek tűnő fogazat mellett fokozott érzékenységre panaszkodnak a pácienseim. Ez jellemzően hidegre, savanyúra, esetleg édesre, de sokszor csak fogmosáskor szokott fájdalmat okozni.
Ennek rendszerint két fő oka van: 
normál (nem fehérítős) fogkrémet használva bizonyos helyeken - a fogak nyaki részénél az íny...

“CSAK egy megbeszélést szeretnék…”

2019. június 27., csütörtök

Hetente többször keresnek meg bennünket a címben leírt témában. Szándékosan írtam a “csak”-ot nagy betűkkel, mivel sokan nem gondolnák, hogy egy megbeszélés gyakran több ideig tart, mint egy egyszerűbb kezelés (pl. tömés, gyökértömés, fogkő-eltávolítás). 
A megbeszélések alkalmával általában készítünk egy panorámaröntgent is, ami pár perc alatt már a monitoron vizsgálható....

Alábélelés: ha (már) nem illeszkedik jól a régi kivehető fogsor…

2018. augusztus 6., hétfő
Alábélelés: ha (már) nem illeszkedik jól a régi kivehető fogsor…

Az előzőkben elsősorban a fogmegtartásról, esztétikai problémákról esett szó. Ebben az írásban más téma kerül elő, ami elsősorban a nagyobb kiterjedésű foghiányoknál előforduló kivehető pótlásokkal kapcsolatos. Ez sajnos szintén sokakat érint. Konkrétabban a következőkben a kivehető fogpótlások egyszerű és gyors “feljavításáról” írok.
Sok páciensem - mielőtt nem találkoztunk,...

Menthető-e a súlyosan sérült, letörött fog?

2017. október 30., hétfő
Menthető-e a súlyosan sérült, letörött fog?

Nagyon sokan érdeklődnek email-en, és gyakran úgy gondolják a rendelőmbe érkező pácienseim is, hogy mivel a fogukból nagy darab letörött, így már biztosan nem menthető…
Az igazság az, hogy az esetek nagy részében menthető!
Sajnos, rosszabb a helyzet akkor, ha már valaki hónapokkal, évekkel korábban történt fogletöréssel éli az életét, mivel azt gondolja, hogy biztosan ki...

A bölcsességfogak körüli fájdalom

2017. július 1., szombat
A bölcsességfogak körüli fájdalom

A leggyakoribb bölcsességfoggal kapcsolatos fájdalom a fog körüli lágyrész (íny, íny alatti szövetek, csonthártya) gyulladásával van összefüggésben. Először is tehát pontosítanom kell: ebben az írásban nem konkrétan a bölcsességfog, hanem a gyakrabban előforduló bölcsességfog körüli lágyrész fájdalmáról és annak otthoni kezeléséről, megelőzéséről szeretnék szót ejteni.
A fájdalom...

A gyökértömés után elszíneződött fogak...

2017. március 25., szombat
A gyökértömés után elszíneződött fogak...

A gyökértömések után különböző - most nem részletezendő okok miatt (melyeknek egy részéért sajnos a fogorvos is felelős lehet) a gyökérkezelt fog elszíneződhet. Ez gyakran feltűnően eltér a mellette lévő fogaktól, és jogos igény merül fel ennek az esztétikai problémának a helyrehozására.

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a megoldás többféle lehet, de nem kizárólagosan...

A fogfehérítésekről...

2016. december 16., péntek
A fogfehérítésekről...

Nagyon gyakran merül fel ez a nem kimondottan a fogak és a száj egészségéről szóló téma, de a “kirakat” fontossága miatt nem mehetek el szótlanul mellette. Inkább ezt a témát is a fogak érdeke szempontjából próbálom megközelíteni:

Milyen az egészséges „fehér” fog?
Általánosságban elmondható, hogy ha a fogak színe hasonló a szemfehérje színéhez, akkor elég világos, és...

Fogínybetegségek és a reumatikus ízületi gyulladás

2016. december 3., szombat
Fogínybetegségek és a reumatikus ízületi gyulladás

Az előző blogbejegyzésemhez szorosan tartozik a következő sokakat meglepő téma, ami az ízületi betegségeket hozza kapcsolatba a fogágybetegséggel:
Világszerte körülbelül húsz millió ember szenved reumás arthritis-ben (tartós sokízületi gyulladásban). Ez az autoimmun betegség akkor következik be, amikor a szervezet saját egészséges szöveteit idegen anyagként azonosítja, ezért...

A mélyre jutó ínygyulladásról: a fogágybetegségről

2016. november 26., szombat
A mélyre jutó ínygyulladásról: a fogágybetegségről

Nagyon sok páciensem keres meg azzal, hogy régóta ínyproblémái vannak. Ezek elsősorban ínyvérzés, ínyérzékenység, fogkövesség. Amennyiben ez csak felületes ínygyulladás, akkor könnyen kezelhető akár otthoni megfelelő fogmosással (a fogkefével az ínyt is átmasszírozva) illetve ilyen esetekre javasolt fogkrémmel, öblögetővel kiegészítve. Elsősorban az esti tisztításra kell koncentrálni,...

A fogászati implantációról...

2016. november 19., szombat
A fogászati implantációról...

/Frissítve: 2020.09.27./
A fogászati implantátum bioanyagból (általában, mint ahogy nálunk is - tiszta titánból) készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültethetünk be fogpótlás viselése céljából. Az implantátumra készülő fogpótlás hasonlóan erős és használható lesz, mintha a fogpótlás természetes fogra készülne.
Az általunk használt kitűnő ár/értékkel...

A terhes nők fogászati ellátása...

2016. november 19., szombat
A terhes nők fogászati ellátása...

Az alábbiakban változatlanul közlöm a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének a hivatalos állásfoglalását. 
Nemcsak a szakmának, hanem a várandós kismamáknak is hasznos információkat tartalmaz:

"Állásfoglalás várandós kismamák fogászati és szájsebészeti ellátásának javasolt lehetőségeiről
A várandós kismamák fogászati...

2016 őszétől indult az alábbi SZAKMAI BLOG, amelyben időről-időre sokakat érdeklő és érintő fogászati témákról igyekszem bővebb tájékoztatást adni: