"Csak olyan fogászati kezelést ajánlok, melyet adott esetben magamnak is javasolnék."

- Dr.Utassy ViktorDR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Kedves Páciensem, kedves Érdeklődő!


A 2021.08.11-től érvényes fogászati kezeléseket érintő kormányrendelet (469/2021.) és a Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint a fogászati kezelések a szakmai kockázat mértékének az értékelése alapján védettségi igazolás (és teszt) nélkül is elvégezhetőek: feltétel a felsőlégúti tünetmentesség, lázmentesség és a védettség igazolásának a hiányában a kitöltött COVID-19 kérdőív megfelelő eredménye.


Alapvető feltételek az alábbiakban részletezettek:

A maszkviselés kötelezettsége az egészségügyi intézményekben, így a mi rendelőnkben is folyamatosan kötelező. Az érvényben lévő rendelet alapján minden fogászati szolgáltatónak (így a mi rendelésünknek is) a jávány alatt az alábbiak szerint kell eljárni:

A magas kockázattal járó kezeléseket olyan higiéniai előkészületek és védelem mellett kell elvégeznünk, mint az igazolt COVID-19 fertőzött betegek ellátása esetén. Magas kockázatot jelentenek az aerosol képződéses kezelések (pl. tömések, ultrahangosos fogkőeltávolítások, fogcsiszolások), mivel ilyenkor érthető okok miatt a szájból porlasztott levegő-víz-nyál keverék tartósan a levegőbe kerül. (Ennek az esetlegesen fertőzött levegőnek a lehetőségekhez képest maximális semlegesítéséről a rendelőnkben az alábbiakban írok.)

Covid-19 gyanús esetekben a kezeléseket csak sürgősségi ellátásra szabad korlátozni, illetve az egyéb kezeléseket meg kell előzni 48 órán belüli PCR tesztnek és aznapi antigén gyorstesztnek.

Ezeket a körülményeket figyelembe véve igyekszünk minden páciensünknek segíteni, és a kezeléseket úgy szervezni, hogy maximálisan ügyeljünk mindannyiunk egészségére.

Járóbeteg-ellátókként a személyzetünk megkapta a COVID-19 elleni védőoltásokat (az emlékeztető oltásokat is), így a saját védettségünk mellett ezzel is minimalizáltuk a környezetünk fertőzését.


Az előbbiek miatt a páciensektől a következők tudomásul vételét és betartását kérjük:

- akinek bármilyen(!) felsőlégúti betegségre utaló tünete van, halassza későbbre az időpontját (2 hét tünetmentes legyen),

- szükséges telefonos vagy e-mailes egyeztetés,

- pontos érkezés, lehetőség szerint pár perccel korábban, maszkban, kísérő nélkül,

- a rendelésre érkezéskor kérjük figyelembe venni, hogy a rendelő épületében

maximálisan 4 várakozó tartózkodhat a váróban,

- a kezelés előtt lázat mérünk, kézfertőtlenítés szükséges és védettségi igazolás hiányában COVID-19 gyanúval kapcsolatos kérdőívet kérünk kitölteni. (A további teendőket helyben közöljük.)

Mindannyiunk egészségének a biztonsága érdekében időközben üzembe helyeztünk három higiéniát segítő professzionális eszközt, amik - bár nem írja elő hatósági utasítás, mindenképpen a fokozott biztonságot (kórokozómentességet) segítik:

- speciális vírus- és baktérium szűrőkkel ellátott, száj elé tehető, kezelés közben használható aerosol elszívó a rendelőben,

- nagy teljesítményű levegőfertőtlenítő a rendelőben,

amikkel a két rendelőben felváltva dolgozva mindig tiszta levegőjű helyiségbe léphet a páciensünk.

- a váróban is folyamatos levegőfertőtlenítés zajlik kisebb teljesítményű elektromos készülékkel.


2020 június elejétől tehát már az új aerosol elszívóval és két levegőfertőtlenítővel dolgozunk, mellettük a kezeléseket körültekintően (lehetőség szerint gumilepedős fogizolálás mellett, erős elszívással) végezzük.

Fontos műszaki jellemzője még a rendelőnknek, hogy a közvetlen elszívók (nyálszívó, exhausztor) a rendelőn kívülre, semleges területre továbbítják a szájból elszívott aerosolt.

Szakmai érvek és a saját környezetünk tapasztalataink a megerősítései alapján határozottan igyekszünk vigyázni minden arra hajlamos embertársunkra, aki fokozottan ki van téve a covid-19 fertőzés akár életveszélyes szövődményinek. Ehhez kérünk az előzőkben részletezett együttműködést minden hozzánk látogatótól.

További információig kérem, keressenek elérhetőségeinken, előre egyeztetve igyekszem segíteni.

Egyeztetés

- telefon: 06-96-312-247, SMS: 06-30-216-5296

(üzenet hagyható elérhetőséggel, amin keresztül utólag egyeztethetünk),

- E-mail: info@utassydr.hu

(e-mailben is szívesen segítek, ha fogászati eredetű kérdés merülne fel)

Türelmet, kitartást és jó egészséget kívánunk!

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos információk

!

!