"Csak olyan fogászati kezelést ajánlok, melyet adott esetben magamnak is javasolnék."

DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

- Dr.Utassy Viktor

FOGÁPOLÁS

FOGÁPOLÁSI TANÁCSOK, ISMERTETŐK

("Gyakran Ismételt Kérdések")

Mikor kell fogat mosni?

Étkezés után, naponta legalább kétszer. Ebből az egyik alaposabb legyen (lehetőleg este). A helyes fogmosásról bővebben az egyik blogbeírásom végén.


Melyik a legjobb fogkefe?

Amelyiket használják... Igazából a közepes erősségű, rövid sörtéjű fogkefe javasolt, amivel könnyen elérhetők a nehezen hozzáférhető fogfelszínek is.


Melyik a legjobb fogkrém?

Ilyen sajnos nincsen. Van, akinek a zománc erősítésére kell figyelnie (érzékeny, szuvasodásra hajlamos fogak). Van, akinek az ínyére kell figyelnie a sajátos hajlamai (ínyvérzés, fogkövesedés) miatt.


Mikor kell fogorvoshoz menni?

Rendszeresen. Először is alapos átnézés, "rendrakás" legyen, majd utána általában elegendő félévente, legkésőbb évente (hajlamoktól függően) egy gyors átnézés. Természetesen, ha felmerül a gyanú a fog- vagy egyéb szájüregi problémára, akkor jó minél hamarabb felkeresni a fogorvost.


Milyen korban és hogyan kell elkezdeni a fogmosást?

Minél hamarabb! Már az első fog áttörése után el lehet kezdeni a kornak megfelelő fogkefével és fogkrémmel a fogmosást: a kisujjuk körmének megfelelő mennyiségű fogkrémet kell beledörzsölni a sörtékbe és úgy oda lehet adni a kefét "rágcsálásra", dörzsülgetésre. 1-2 perc után a szülő is átdorzsölheti a kis fogakat felül-alul, kívül-belül. Ez reggel-este elvégezhető étkezések után, főleg az esti legyen alaposabb. /A (z esti, éjszakai) szoptatás - anyatej nem árt a fogaknak! Sőt, a fogak megfelelő irányú fejlődéséhez is szükséges./

Ennél a bekezdésnél jegyezném meg azt a gyakori megkeresést, amikor szülők ijedten, aggódva telefonálnak, hogy a kicsi gyermeküknél (általában 5-7 éves) az alsó elülső tejfogak mögött megjelent a maradó fog teteje (a két kép pontosan egy-egy ilyen helyzetet mutat, amit érthető okok miatt aggódó anyukák küldtek nekem interneten). Így most két sorban állnak a fogak, és sürgősen kell-e tenni valamit, nehogy rossz irányba nőjön az új fog?

A válaszom: NEM KELL AGGÓDNI, NEM LESZ GOND. Ilyenkor sem kell beavatkozni a természet rendjébe, idővel szépen be fog állni a maradó metszőfog. Ha később (évek múlva) mégsem lesz teljesen szabályos a helyzet, az nem emiatt lesz, hanem, mert esetleg eleve kevés a hely az állcsontban a fogaknak.


Milyen hatása van a gyümölcsöknek, zöldségeknek a fogakra?

Elsősorban a növényi táplálékok savassága és cukortartalma miatt kell figyelnünk ilyenkor a fogak ápolására. Figyelembe kell vennünk, hogy a savas gyümölcsök meggyengítik, sérülékennyé teszik a zománcot, ezért csak óvatosan, kis idő eltelte után mossuk meg (savasságtól függően akár 30 perc múlva).


Mi lehet az oka a fogmosás utáni kellemetlen íznek, leheletnek?

Alapos fogmosás után ez azoknál fordul elő, akiknek mélyebb ínyproblémájuk, fogkőlerakódásuk van. A fogakon kívül fontos az ínybarázdák (a fogak és az íny közötti rések) tisztítása is, és érdemes még a nyelv felszínét is megmosni fogkefével. (Ehhez a témához is javaslom az ínygyulladásról szóló blogbeírásom elolvasását!)


Terhesség alatt jobban romlanak-e a fogak?

Azoknál, akiknél egyébként is szuvasodásos vagy ínygyulladásos hajlamok vannak, ilyenkor felgyorsulhat a romlás. Elsősorban az ínyproblémák erősödhetnek. Itt elérhető a terhesség alatti fogászati ellátásról szóló blogbeírásom.


Örökölhető-e a rossz fogazat?

Sajnos igen. Fokozottabban kell figyelni annak, akinek a családjában gyakori fogászati gond volt.


Van-e hatása a fogszabályozásnak a fogak egészségére?

Igen, mivel a rendezett fogak könnyebben tisztíthatóak, nehezebben romlanak. A fogszabályozó viselésekor viszont fokozottabban kell figyelni a fogak és az íny ápolására.


Van-e rossz hatása a fogfehérítésnek?

A fehérítő anyagok mellékhatása a zománc gyengítése, de a fehérítést kíméletesen végezve a fogfelszín tud regenerálódni. Bővebb információ a fehérítésről...


Milyen az egészséges „fehér” fog?

Ha a fogak színe hasonló a szemfehérje színéhez, akkor elég világos, és még természetesnek hat...

A fehérítésről és az alkalmazott anyagról itt olvashat.


Másképpen kell-e tisztítani az implantációs fogpótlásokat?

Ugyanolyan körültekintően kell tisztítani, mint a saját fogakat. Az elkészítésnél a fogtechnikusokkal igyekszünk figyelni a későbbi tisztítás megfelelő lehetőségére, mivel a nem megfelelő tisztítás miatt az implantátum mellett hasonló képpen előfordulhat íny- és csontsorvadás, mint a saját fogaknál.

További implantációs tájékoztató itt érhető el.

Ajánlom továbbá a 2016 őszétől indított SZAKMAI BLOGOMAT, ahol bővebben írok sokakat érdeklő és érintő fogászati dolgokról...

Ha további kérdése van, szívesen állok a rendelkezésére:

Dr.Utassy Viktor - info@utassydr.hu

- fog- és szájbetegségek szakorvosa

- konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvosa

általános fogászati és implantológiai beavatkozások